
Schemat diagnostyki alergii nr I:
Polecany do wykluczenia alergii lub gdy preferowana jest diagnostyka stopniowa.
Kliknij wybraną pozycję, aby poznać szczegóły
Wynik w systemie +/- dla poszczególnych grup alergenów środowiskowych i pokarmowych.
Dla wyników dodatnich można wybrać badania szczegółowe.
Wynik w systemie +/- dla poszczególnych grup alergenów środowiskowych.
Dla wyników dodatnich można wybrać badania szczegółowe.
Pyłki traw
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Cynodon palczasty | Cynodon dactylon | Cyn d * |
rCyn d 1 | ||
Kupkówka pospolita | Dactylis glomerata | Dac g * |
Kostrzewa łąkowa | Festuca pratensis | Fes p * |
Życica trwała | Lolium perenne | rLol p 1 |
Tymotka | Phleum pratense | rPhl p 1 |
rPhl p 2 | ||
rPhl p 5.0101 | ||
rPhl p 6 | ||
rPhl p 7 | ||
rPhl p 12 | ||
Wiechlina łąkowa | Poa pratensis | Poa p * |
Żyto zwyczajne | Secale pereale | Sec_c pollen * |
Pyłki ziół
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Ambrozja bylicolistna | Ambrosia artemisiifolia | Amb a * |
rAmb a 1 | ||
rAmb a 4 | ||
Bylica pospolita | Artemisia vulgaris | Art v * |
rArt v 1.0101 | ||
rArt v 3.0201 | ||
Komosa biała | Chenopodium album | Che a * |
rChe a 1 | ||
Parietaria | Parietaria judaica | Par j * |
rPar j 2 | ||
Babka lancetowata | Plantago lanceolata | Pla l * |
rPla l 1 | ||
Szczaw kędzierzawy | Rumex crispus / acetosella | Rum c / * |
Rum a | ||
Solanka kolczysta | Salsola kali | Sal k * |
rSal k 1 | ||
Pokrzywa zwyczajna | Urtica dioica | Urt d * |
Pyłki drzew
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Olsza czarna | Alnus glutinosa | Aln g * |
rAln g 1 | ||
rAln g 4 | ||
Brzoza brodawkowata | Betula verrucosa | Bet v * |
rBet v 1 | ||
rBet v 2 | ||
rBet v 6 | ||
Leszczyna pospolita | Corylus avellana | Cor a_pollen* |
rCor a 1.0103 | ||
Cyprys wiecznie zielony | Cupressus sempervirens | Cup s * |
Buk zwyczajny | Fagus sylvatica | rFag s 1 |
Jesion wyniosły | Fraxinus excelsior | Fra e * |
rFra e 1 | ||
Ligustr pospolity | Ligustrum vulgare | Lig v * |
Oliwka europejska | Olea europaea | Ole e * |
nOle e 1 | ||
rOle e 7 | ||
rOle e 9 | ||
Platan klonolistny | Platanus acerifolia | rPla a 1 |
nPla a 2 | ||
rPla a 3 | ||
Topola czarna | Populus nigra | Pop n * |
Wiąz pospolity | Ulmus campestris | Ulm c * |
Roztocza i karaluchy
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Rozkruszek mączny | Acarus siro | Aca s * |
Karaczan prusak | Blatella germanica | rBla g 1 |
rBla g 2 | ||
rBla g 4 | ||
rBla g 5 | ||
rBla g 9 | ||
Pchła kocia | Ctenocephalides felis | Cte f 1 |
Roztocze kurzu domowego | Dermatophagoides farinae | Der f * |
rDer f 1 | ||
rDer f 2 | ||
rDer f 15 | ||
rDer f 18 | ||
Roztocze kurzu domowego | Dermatophagoides pteronyssinus | Der p * |
rDer p 1 | ||
rDer p 2 | ||
rDer p 5 | ||
rDer p 7 | ||
rDer p 10 | ||
rDer p 11 | ||
rDer p 20 | ||
rDer p 21 | ||
rDer p 23 | ||
Roztocze kurzu domowego | Glycyphagus domesticus | rGly d 2 |
Roztocze przechowalniane | Lepidoglyphus destructor | Lep d * |
Lepidoglyphus destructor | rLep d 2 | |
Rozkruszek drobny | Tyrophagus putrescentiae | Tyr p * |
Tyrophagus putrescentiae | rTyr p 2 |
Pleśnie i drożdże
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Grzyb workowy | Alternaria alternata | Alt a * |
rAlt a 1 | ||
rAlt a 6 | ||
Kropidlak popielaty | Aspergillus fumigatus | Asp f * |
rAsp f 1 | ||
rAsp f 3 | ||
rAsp f 4 | ||
rAsp f 6 | ||
Grzyb pleśniowy | Cladosporium herbarum | Cla h * |
rCla h 8 | ||
Drożdżak | Malassezia pachydermatis | Mala p * |
Drożdżak | Malassezia sympodialis | rMala s 1 |
rMala s 9 | ||
rMala s 5 | ||
rMala s 6 | ||
rMala s 11 |
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Pchła kocia | Ctenocephalides felis | Cte f 1 |
Drożdżak | Malassezia pachydermatis | Mala p * |
Drożdżak | Malassezia sympodialis | rMala s 1 |
rMala s 9 | ||
rMala s 5 | ||
rMala s 6 | ||
rMala s 11 |
Wynik w systemie +/- dla poszczególnych grup alergenów pokarmowych.
Dla wyników dodatnich można wybrać badania szczegółowe.
Alergeny pokarmowe
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Owies zwyczajny | Avena sativa | Ave s * |
Gryka zwyczajna | Fagopyrum esculentum | Fag e * |
nFag e 2 | ||
Słonecznik zwyczajny – ziarna | Helianthus annuus | Hel a * |
Jęczmień zwyczajny | Hordeum vulgare | Hor v * |
Ryż siewny | Oryza sativa | Ory s |
Ory s_GLUB1 | ||
Proso zwyczajne | Panicum miliaceum | Pan m * |
Żyto zwyczajne | Secale cereale | Sec c_flour * |
Pszenica zwyczajna | Triticum aestivum | Tri a * |
rTri a 14 | ||
rTri a 19 | ||
nTri a aA_TI | ||
Kukurydza zwyczajna | Zea mays | Zea m * |
rZea m 14 | ||
Zea m_GBSSI | ||
Jabłoń domowa | Malus domestica | rMal d 1 |
nMal d 2 | ||
rMal d 3 | ||
Orzech ziemny | Arachis hypogaea | nAra h 1 |
rAra h 2 | ||
nAra h 3 | ||
rAra h 5 | ||
rAra h 6 | ||
rAra h 8 | ||
rAra h 9 | ||
rAra h 15 | ||
Soja warzywna | Glycine max | Gly m * |
rGly m 4 | ||
rGly m 5 | ||
nGly m 6 | ||
nGly m 8 | ||
Soczewica jadalna | Lens culinaris | Len c * |
Len c 1 | ||
Len c 2 | ||
Len c 3 | ||
Groch zwyczajny | Pisum sativum | Pis s * |
Pis s 1 | ||
Pis s 2 | ||
Pis s 3 | ||
Bydło domowe – mleko | Bos domesticus | Bos d_milk * |
nBos d 4 | ||
nBos d 5 | ||
nBos d 8 | ||
Kura domowa – białko jaja | Gallus domesticus | Gal d_white * |
nGal d 1 | ||
nGal d 2 | ||
nGal d 3 | ||
nGal d 4 | ||
Kura domowa – żółtko jaja | Gallus domesticus | Gal d_yolk * |
nGal d 5 | ||
Bydło domowe – wołowina | Bos domesticus | Bos d_meat * |
nBos d 6 | ||
Bos d 7 | ||
Bos d_ACTA1 | ||
Bos d_LDHA | ||
Koń domowy | Equus caballus | Equ c_meat * |
Królik | Oryctolagus spp. | Ory_meat * |
Ory c_CKM | ||
Ory c_GAPDH | ||
Ory c_PGM1 | ||
Ory c_PKM | ||
Ory c_TPf1 | ||
Owca domowa – jagnięcina | Ovis aries | Ovi a_meat * |
Ovi a_IgG | ||
Świnia domowa – wieprzowina | Sus domesticus | Sus d_meat * |
rSus d 1 | ||
Kura domowa – mięso z kurczaka | Gallus domesticus | Gal d_meat * |
Gal d 7 | ||
Gal d 9 | ||
Gal d_PKM | ||
Indyk zwyczajny | Meleagris gallopavo | Mel g * |
Mącznik młynarek | Tenebrio molitor | Ten m * |
Śledź atlantycki | Clupea harengus | Clu h * |
rClu h 1 | ||
Dorsz atlantycki | Gadus morhua | Gad m * |
nGad m 1 | ||
Gad m 2+3 | ||
Gad m 4 | ||
Łosoś jeziorny | Salmo salar | Sal s * |
Sal s 1 | ||
Sal s 2 | ||
Sal s 3 | ||
Sal s 4 | ||
Sal s 6 | ||
Sal s 7 | ||
Sal s 8 | ||
Makrela atlantycka | Scomber scombrus | Sco s * |
rSco s 1 | ||
Tuńczyk żółtopłetwy | Thunnus albacares | Thu a * |
Thu a 1 | ||
Marchew zwyczajna | Daucus carota | Dau c * |
rDau c 1 | ||
Pomidor gruntowy | Solanum lycopersicum | Sola I * |
rSola I 6 | ||
Ziemniak | Solanum tuberosum | Sol t * |
Sol t 2 | ||
Sol t_GBSSI |
Schemat diagnostyki alergii nr II:
Polecane kiedy klinicznie zdiagnozowana została alergia. W wyniku wyszczególnione są reakcje dla wymienionych alergenów.
Kliknij wybraną pozycję, aby poznać szczegóły
Pyłki traw
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Cynodon palczasty | Cynodon dactylon | Cyn d * |
rCyn d 1 | ||
Kupkówka pospolita | Dactylis glomerata | Dac g * |
Kostrzewa łąkowa | Festuca pratensis | Fes p * |
Życica trwała | Lolium perenne | rLol p 1 |
Tymotka | Phleum pratense | rPhl p 1 |
rPhl p 2 | ||
rPhl p 5.0101 | ||
rPhl p 6 | ||
rPhl p 7 | ||
rPhl p 12 | ||
Wiechlina łąkowa | Poa pratensis | Poa p * |
Żyto zwyczajne | Secale pereale | Sec_c pollen * |
Alergeny pokarmowe
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Owies zwyczajny | Avena sativa | Ave s * |
Gryka zwyczajna | Fagopyrum esculentum | Fag e * |
nFag e 2 | ||
Słonecznik zwyczajny – ziarna | Helianthus annuus | Hel a * |
Jęczmień zwyczajny | Hordeum vulgare | Hor v * |
Ryż siewny | Oryza sativa | Ory s |
Ory s_GLUB1 | ||
Proso zwyczajne | Panicum miliaceum | Pan m * |
Żyto zwyczajne | Secale cereale | Sec c_flour * |
Pszenica zwyczajna | Triticum aestivum | Tri a * |
rTri a 14 | ||
rTri a 19 | ||
nTri a aA_TI | ||
Kukurydza zwyczajna | Zea mays | Zea m * |
rZea m 14 | ||
Zea m_GBSSI | ||
Jabłoń domowa | Malus domestica | rMal d 1 |
nMal d 2 | ||
rMal d 3 | ||
Orzech ziemny | Arachis hypogaea | nAra h 1 |
rAra h 2 | ||
nAra h 3 | ||
rAra h 5 | ||
rAra h 6 | ||
rAra h 8 | ||
rAra h 9 | ||
rAra h 15 | ||
Soja warzywna | Glycine max | Gly m * |
rGly m 4 | ||
rGly m 5 | ||
nGly m 6 | ||
nGly m 8 | ||
Soczewica jadalna | Lens culinaris | Len c * |
Len c 1 | ||
Len c 2 | ||
Len c 3 | ||
Groch zwyczajny | Pisum sativum | Pis s * |
Pis s 1 | ||
Pis s 2 | ||
Pis s 3 | ||
Bydło domowe – mleko | Bos domesticus | Bos d_milk * |
nBos d 4 | ||
nBos d 5 | ||
nBos d 8 | ||
Kura domowa – białko jaja | Gallus domesticus | Gal d_white * |
nGal d 1 | ||
nGal d 2 | ||
nGal d 3 | ||
nGal d 4 | ||
Kura domowa – żółtko jaja | Gallus domesticus | Gal d_yolk * |
nGal d 5 | ||
Bydło domowe – wołowina | Bos domesticus | Bos d_meat * |
nBos d 6 | ||
Bos d 7 | ||
Bos d_ACTA1 | ||
Bos d_LDHA | ||
Koń domowy | Equus caballus | Equ c_meat * |
Królik | Oryctolagus spp. | Ory_meat * |
Ory c_CKM | ||
Ory c_GAPDH | ||
Ory c_PGM1 | ||
Ory c_PKM | ||
Ory c_TPf1 | ||
Owca domowa – jagnięcina | Ovis aries | Ovi a_meat * |
Ovi a_IgG | ||
Świnia domowa – wieprzowina | Sus domesticus | Sus d_meat * |
rSus d 1 | ||
Kura domowa – mięso z kurczaka | Gallus domesticus | Gal d_meat * |
Gal d 7 | ||
Gal d 9 | ||
Gal d_PKM | ||
Indyk zwyczajny | Meleagris gallopavo | Mel g * |
Mącznik młynarek | Tenebrio molitor | Ten m * |
Śledź atlantycki | Clupea harengus | Clu h * |
rClu h 1 | ||
Dorsz atlantycki | Gadus morhua | Gad m * |
nGad m 1 | ||
Gad m 2+3 | ||
Gad m 4 | ||
Łosoś jeziorny | Salmo salar | Sal s * |
Sal s 1 | ||
Sal s 2 | ||
Sal s 3 | ||
Sal s 4 | ||
Sal s 6 | ||
Sal s 7 | ||
Sal s 8 | ||
Makrela atlantycka | Scomber scombrus | Sco s * |
rSco s 1 | ||
Tuńczyk żółtopłetwy | Thunnus albacares | Thu a * |
Thu a 1 | ||
Marchew zwyczajna | Daucus carota | Dau c * |
rDau c 1 | ||
Pomidor gruntowy | Solanum lycopersicum | Sola I * |
rSola I 6 | ||
Ziemniak | Solanum tuberosum | Sol t * |
Sol t 2 | ||
Sol t_GBSSI |
Pyłki chwastów
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Ambrozja bylicolistna | Ambrosia artemisiifolia | Amb a * |
rAmb a 1 | ||
rAmb a 4 | ||
Bylica pospolita | Artemisia vulgaris | Art v * |
rArt v 1.0101 | ||
rArt v 3.0201 | ||
Komosa biała | Chenopodium album | Che a * |
rChe a 1 | ||
Parietaria | Parietaria judaica | Par j * |
rPar j 2 | ||
Babka lancetowata | Plantago lanceolata | Pla l * |
rPla l 1 | ||
Szczaw kędzierzawy | Rumex crispus / acetosella | Rum c / * |
Rum a | ||
Solanka kolczysta | Salsola kali | Sal k * |
rSal k 1 | ||
Pokrzywa zwyczajna | Urtica dioica | Urt d * |
Pyłki drzew
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Olsza czarna | Alnus glutinosa | Aln g * |
rAln g 1 | ||
rAln g 4 | ||
Brzoza brodawkowata | Betula verrucosa | Bet v * |
rBet v 1 | ||
rBet v 2 | ||
rBet v 6 | ||
Leszczyna pospolita | Corylus avellana | Cor a_pollen* |
rCor a 1.0103 | ||
Olsza czarna | Alnus glutinosa | Aln g * |
rAln g 1 | ||
rAln g 4 | ||
Brzoza brodawkowata | Betula verrucosa | Bet v * |
rBet v 1 | ||
rBet v 2 | ||
rBet v 6 | ||
Leszczyna pospolita | Corylus avellana | Cor a_pollen* |
rCor a 1.0103 | ||
Cyprys wiecznie zielony | Cupressus sempervirens | Cup s * |
Buk zwyczajny | Fagus sylvatica | rFag s 1 |
Jesion wyniosły | Fraxinus excelsior | Fra e * |
rFra e 1 | ||
Ligustr pospolity | Ligustrum vulgare | Lig v * |
Oliwka europejska | Olea europaea | Ole e * |
nOle e 1 | ||
rOle e 7 | ||
rOle e 9 | ||
Platan klonolistny | Platanus acerifolia | rPla a 1 |
nPla a 2 | ||
rPla a 3 | ||
Topola czarna | Populus nigra | Pop n * |
Wiąz pospolity | Ulmus campestris | Ulm c * |
Roztocza i karaluchy
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Rozkruszek mączny | Acarus siro | Aca s * |
Karaczan prusak | Blatella germanica | rBla g 1 |
rBla g 2 | ||
rBla g 4 | ||
rBla g 5 | ||
rBla g 9 | ||
Pchła kocia | Ctenocephalides felis | Cte f 1 |
Roztocze kurzu domowego | Dermatophagoides farinae | Der f * |
rDer f 1 | ||
rDer f 2 | ||
rDer f 15 | ||
rDer f 18 | ||
Roztocze kurzu domowego | Dermatophagoides pteronyssinus | Der p * |
rDer p 1 | ||
rDer p 2 | ||
rDer p 5 | ||
rDer p 7 | ||
rDer p 10 | ||
rDer p 11 | ||
rDer p 20 | ||
rDer p 21 | ||
rDer p 23 | ||
Roztocze kurzu domowego | Glycyphagus domesticus | rGly d 2 |
Roztocze przechowalniane | Lepidoglyphus destructor | Lep d * |
Lepidoglyphus destructor | rLep d 2 | |
Rozkruszek drobny | Tyrophagus putrescentiae | Tyr p * |
Tyrophagus putrescentiae | rTyr p 2 |
Pleśnie i drożdże
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Grzyb workowy | Alternaria alternata | Alt a * |
rAlt a 1 | ||
rAlt a 6 | ||
Kropidlak popielaty | Aspergillus fumigatus | Asp f * |
rAsp f 1 | ||
rAsp f 3 | ||
rAsp f 4 | ||
rAsp f 6 | ||
Grzyb pleśniowy | Cladosporium herbarum | Cla h * |
rCla h 8 | ||
Drożdżak | Malassezia pachydermatis | Mala p * |
Drożdżak | Malassezia sympodialis | rMala s 1 |
rMala s 9 | ||
rMala s 5 | ||
rMala s 6 | ||
rMala s 11 |
Pyłki traw
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Cynodon palczasty | Cynodon dactylon | Cyn d * |
rCyn d 1 | ||
Kupkówka pospolita | Dactylis glomerata | Dac g * |
Kostrzewa łąkowa | Festuca pratensis | Fes p * |
Życica trwała | Lolium perenne | rLol p 1 |
Tymotka | Phleum pratense | rPhl p 1 |
rPhl p 2 | ||
rPhl p 5.0101 | ||
rPhl p 6 | ||
rPhl p 7 | ||
rPhl p 12 | ||
Wiechlina łąkowa | Poa pratensis | Poa p * |
Żyto zwyczajne | Secale pereale | Sec_c pollen * |
Pyłki chwastów
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Ambrozja bylicolistna | Ambrosia artemisiifolia | Amb a * |
rAmb a 1 | ||
rAmb a 4 | ||
Bylica pospolita | Artemisia vulgaris | Art v * |
rArt v 1.0101 | ||
rArt v 3.0201 | ||
Komosa biała | Chenopodium album | Che a * |
rChe a 1 | ||
Parietaria | Parietaria judaica | Par j * |
rPar j 2 | ||
Babka lancetowata | Plantago lanceolata | Pla l * |
rPla l 1 | ||
Szczaw kędzierzawy | Rumex crispus / acetosella | Rum c / * |
Rum a | ||
Solanka kolczysta | Salsola kali | Sal k * |
rSal k 1 | ||
Pokrzywa zwyczajna | Urtica dioica | Urt d * |
Sierść i nabłonki
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Bydło domowe | Bos domesticus | rBos d 2 |
Pies domowy | Canis familiaris | rCan f 1 |
rCan f 2 | ||
nCan f 3 | ||
rCan f 4 | ||
rCan f 6 | ||
Can f_maleurine (włączając Can f 5) * | ||
rCan f Fel d 1 like | ||
Kawia domowa | Cavia porcellus | rCav p 1 |
Koń domowy | Equus caballus | rEqu c1 |
nEqu c 3 | ||
rEqu c 4 | ||
Kot domowy | Felis domesticus | rFel d 1 |
nFel d 2 | ||
rFel d 4 | ||
rFel d 7 | ||
Mysz domowa | Mus musculus | rMus m 1 |
Królik europejski | Oryctolagus cuniculus | rOry c 1 |
rOry c 2 | ||
rOry c 3 |
Pleśnie i drożdże
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Grzyb workowy | Alternaria alternata | Alt a * |
rAlt a 1 | ||
rAlt a 6 | ||
Kropidlak popielaty | Aspergillus fumigatus | Asp f * |
rAsp f 1 | ||
rAsp f 3 | ||
rAsp f 4 | ||
rAsp f 6 | ||
Grzyb pleśniowy | Cladosporium herbarum | Cla h * |
rCla h 8 | ||
Drożdżak | Malassezia pachydermatis | Mala p * |
Drożdżak | Malassezia sympodialis | rMala s 1 |
rMala s 9 | ||
rMala s 5 | ||
rMala s 6 | ||
rMala s 11 |
Pyłki drzew
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Olsza czarna | Alnus glutinosa | Aln g * |
rAln g 1 | ||
rAln g 4 | ||
Brzoza brodawkowata | Betula verrucosa | Bet v * |
rBet v 1 | ||
rBet v 2 | ||
rBet v 6 | ||
Leszczyna pospolita | Corylus avellana | Cor a_pollen* |
rCor a 1.0103 | ||
Olsza czarna | Alnus glutinosa | Aln g * |
rAln g 1 | ||
rAln g 4 | ||
Brzoza brodawkowata | Betula verrucosa | Bet v * |
rBet v 1 | ||
rBet v 2 | ||
rBet v 6 | ||
Leszczyna pospolita | Corylus avellana | Cor a_pollen* |
rCor a 1.0103 | ||
Cyprys wiecznie zielony | Cupressus sempervirens | Cup s * |
Buk zwyczajny | Fagus sylvatica | rFag s 1 |
Jesion wyniosły | Fraxinus excelsior | Fra e * |
rFra e 1 | ||
Ligustr pospolity | Ligustrum vulgare | Lig v * |
Oliwka europejska | Olea europaea | Ole e * |
nOle e 1 | ||
rOle e 7 | ||
rOle e 9 | ||
Platan klonolistny | Platanus acerifolia | rPla a 1 |
nPla a 2 | ||
rPla a 3 | ||
Topola czarna | Populus nigra | Pop n * |
Wiąz pospolity | Ulmus campestris | Ulm c * |
Roztocza i karaluchy
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Rozkruszek mączny | Acarus siro | Aca s * |
Karaczan prusak | Blatella germanica | rBla g 1 |
rBla g 2 | ||
rBla g 4 | ||
rBla g 5 | ||
rBla g 9 | ||
Pchła kocia | Ctenocephalides felis | Cte f 1 |
Roztocze kurzu domowego | Dermatophagoides farinae | Der f * |
rDer f 1 | ||
rDer f 2 | ||
rDer f 15 | ||
rDer f 18 | ||
Roztocze kurzu domowego | Dermatophagoides pteronyssinus | Der p * |
rDer p 1 | ||
rDer p 2 | ||
rDer p 5 | ||
rDer p 7 | ||
rDer p 10 | ||
rDer p 11 | ||
rDer p 20 | ||
rDer p 21 | ||
rDer p 23 | ||
Roztocze kurzu domowego | Glycyphagus domesticus | rGly d 2 |
Roztocze przechowalniane | Lepidoglyphus destructor | Lep d * |
Lepidoglyphus destructor | rLep d 2 | |
Rozkruszek drobny | Tyrophagus putrescentiae | Tyr p * |
Tyrophagus putrescentiae | rTyr p 2 |
Jady owadów
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Pszczoła miodna | Apis mellifera | Api m * |
nApi m 1 | ||
Api m 2 | ||
Api m 3 | ||
Api m 5 | ||
rApi m 10 | ||
Osowate | Dolichovespula spp. | Dol spp * |
Klecanka rdzaworożna | Polistes dominula | Pol d * |
rPol d 5 | ||
Mrówka ognista | Solenopsis richteri & Solenopsis invicta | Sol spp * |
Osa pospolita | Vespula vulgaris | Ves v * |
rVes v 1 | ||
rVes v 5 |
Alergeny pokarmowe
Nazwa zwyczajowa | Nazwa naukowa | Ekstrakty i komponenty |
Owies zwyczajny | Avena sativa | Ave s * |
Gryka zwyczajna | Fagopyrum esculentum | Fag e * |
nFag e 2 | ||
Słonecznik zwyczajny – ziarna | Helianthus annuus | Hel a * |
Jęczmień zwyczajny | Hordeum vulgare | Hor v * |
Ryż siewny | Oryza sativa | Ory s |
Ory s_GLUB1 | ||
Proso zwyczajne | Panicum miliaceum | Pan m * |
Żyto zwyczajne | Secale cereale | Sec c_flour * |
Pszenica zwyczajna | Triticum aestivum | Tri a * |
rTri a 14 | ||
rTri a 19 | ||
nTri a aA_TI | ||
Kukurydza zwyczajna | Zea mays | Zea m * |
rZea m 14 | ||
Zea m_GBSSI | ||
Jabłoń domowa | Malus domestica | rMal d 1 |
nMal d 2 | ||
rMal d 3 | ||
Orzech ziemny | Arachis hypogaea | nAra h 1 |
rAra h 2 | ||
nAra h 3 | ||
rAra h 5 | ||
rAra h 6 | ||
rAra h 8 | ||
rAra h 9 | ||
rAra h 15 | ||
Soja warzywna | Glycine max | Gly m * |
rGly m 4 | ||
rGly m 5 | ||
nGly m 6 | ||
nGly m 8 | ||
Soczewica jadalna | Lens culinaris | Len c * |
Len c 1 | ||
Len c 2 | ||
Len c 3 | ||
Groch zwyczajny | Pisum sativum | Pis s * |
Pis s 1 | ||
Pis s 2 | ||
Pis s 3 | ||
Bydło domowe – mleko | Bos domesticus | Bos d_milk * |
nBos d 4 | ||
nBos d 5 | ||
nBos d 8 | ||
Kura domowa – białko jaja | Gallus domesticus | Gal d_white * |
nGal d 1 | ||
nGal d 2 | ||
nGal d 3 | ||
nGal d 4 | ||
Kura domowa – żółtko jaja | Gallus domesticus | Gal d_yolk * |
nGal d 5 | ||
Bydło domowe – wołowina | Bos domesticus | Bos d_meat * |
nBos d 6 | ||
Bos d 7 | ||
Bos d_ACTA1 | ||
Bos d_LDHA | ||
Koń domowy | Equus caballus | Equ c_meat * |
Królik | Oryctolagus spp. | Ory_meat * |
Ory c_CKM | ||
Ory c_GAPDH | ||
Ory c_PGM1 | ||
Ory c_PKM | ||
Ory c_TPf1 | ||
Owca domowa – jagnięcina | Ovis aries | Ovi a_meat * |
Ovi a_IgG | ||
Świnia domowa – wieprzowina | Sus domesticus | Sus d_meat * |
rSus d 1 | ||
Kura domowa – mięso z kurczaka | Gallus domesticus | Gal d_meat * |
Gal d 7 | ||
Gal d 9 | ||
Gal d_PKM | ||
Indyk zwyczajny | Meleagris gallopavo | Mel g * |
Mącznik młynarek | Tenebrio molitor | Ten m * |
Śledź atlantycki | Clupea harengus | Clu h * |
rClu h 1 | ||
Dorsz atlantycki | Gadus morhua | Gad m * |
nGad m 1 | ||
Gad m 2+3 | ||
Gad m 4 | ||
Łosoś jeziorny | Salmo salar | Sal s * |
Sal s 1 | ||
Sal s 2 | ||
Sal s 3 | ||
Sal s 4 | ||
Sal s 6 | ||
Sal s 7 | ||
Sal s 8 | ||
Makrela atlantycka | Scomber scombrus | Sco s * |
rSco s 1 | ||
Tuńczyk żółtopłetwy | Thunnus albacares | Thu a * |
Thu a 1 | ||
Marchew zwyczajna | Daucus carota | Dau c * |
rDau c 1 | ||
Pomidor gruntowy | Solanum lycopersicum | Sola I * |
rSola I 6 | ||
Ziemniak | Solanum tuberosum | Sol t * |
Sol t 2 | ||
Sol t_GBSSI |
Inne badania

Firma Nextmune wprowadziła na rynek test alergiczny nowej generacji o nazwie PAX (Pet Allergy Xplorer). Jest to badanie molekularne i całkowicie ilościowe. Dzięki jednoczesnemu wykorzystaniu zarówno ekstraktów alergenów jak i komponentów cząsteczkowych umożliwia dokładniejszą identyfikację kluczowych substancji uczulających.
Test PAX jest już dostępny dla psów, a wkrótce będzie wykonywany także u kotów i koni.
We współpracy z firmą Nextmune oferujemy Państwu zaprojektowany specjalnie dla zwierząt test opierający się na ocenie przeciwciał IgE skierowanych przeciwko konkretnym cząsteczkom wchodzących w skład alergenu. Metoda molekularna jest z powodzeniem stosowana w medycynie ludzkiej, a od teraz dostępna jest również w medycynie weterynaryjnej.
W tradycyjnych testach alergicznych wykonywanych w laboratoriach weterynaryjnych na całym świecie wykorzystywane są ekstrakty alergenów, które zawierają zarówno białka odpowiedzialne za rozwój reakcji alergicznej jak i te, które nie mają na nią wpływu. Przykładowo, ekstrakt z roztoczy kurzu domowego, powszechnego alergenu psów i kotów, otrzymuje się poprzez zmielenie roztocza, dodanie rozpuszczalników oraz oczyszczenie peptydów. W efekcie powstaje mieszanina składająca się z ponad 10 000 białek, ale tylko około 40 z nich powoduje immunologiczną odpowiedź układu odpornościowego. Oznacza to, że ekstrakt zawiera jedynie niewielki odsetek peptydów w rzeczywistości istotnych dla alergii. Wyizolowanie z mieszaniny istotnych klinicznie komponentów białkowych i analiza skierowanych przeciwko nim swoistych przeciwciał IgE wpływa na zwiększenie precyzyjności otrzymanego wyniku.

Zalety PAX:
- Badanie ekstraktów alergenów i komponentów cząsteczkowych – wynik zawiera większą ilość danych w porównaniu do wcześniejszych testów wykonywanych z surowicy oraz testów śródskórnych
- Skuteczniejsze blokowanie cząsteczek CCD – wykrywane są tylko alergeny rzeczywiście zaangażowane w chorobę alergiczną
- Dwupoziomowa kontrola blokowania CCD – po weryfikacji kompletności pierwszego blokowania w razie potrzeby proces jest powtarzany
- Identyfikacja reakcji krzyżowych – wskazanie pierwotnego źródła alergii dzięki użyciu w testach wyizolowanych białek alergizujących
- Dokładniejsza identyfikacja alergenów – możliwość stworzenia skuteczniejszej immunoterapii odczulającej
- Test całkowicie ilościowy – wynik wskazuje na stężenie IgE obecnych w próbce w ng/ml
- W pełni zautomatyzowana procedura – ograniczenie czasochłonnych metod manualnych
- Wystarczy jedynie 0,5 ml surowicy – w poprzedniej generacji testów alergicznych Nextmune+ niezbędna objętość surowicy wynosiła 1 ml
Czas oczekiwania na wynik: 7 – 14 dni
Materiał do badania: surowica 0,5 ml
UWAGA: Układ immunologiczny uzyskuje pełną dojrzałość po pierwszym roku życia. Z tego względu nie zaleca się wykonywania badań alergicznych przed upływem 12 miesięcy życia zwierzęcia!
ODCZULANIE
Na podstawie wyniku badania surowicy w kierunku obecności przeciwciał przeciwko alergenom środowiskowym można przygotować zestaw do odczulania.
Oferujemy zestawy dwóch typów charakteryzujące się podobną skutecznością i wystarczające na ten sam czas stosowania (ok. 9-10 miesięcy przy pierwszym zestawie i 10 lub więcej miesięcy w przypadku kontynuowania terapii). Różnią się one sposobem dojścia do pełnej dawki i jej objętością. Do każdego zestawu dołączona jest ulotka z pełnymi informacjami na jego temat oraz schematem podawania.
W każdym wyniku badania szczegółowego podajemy nazwę proponowanego rodzaju zestawu, najbardziej optymalnego z punktu widzenia laboratorium. Uwzględniony zostaje wynik badania i reaktywność krzyżowa między alergenami. Lekarz prowadzący może oczywiście zmodyfikować tę propozycję i dobrać taki typ i skład zestawu, jaki uważa za najbardziej odpowiedni dla pacjenta. Ograniczeniem są jedynie możliwości techniczne skompletowania składu.
Vet-goid
zbudowane z miksów alergoidów. Alergoidy to konglomeraty natywnych alergenów produkowane przez ich chemiczną modyfikację, denaturację lub polimeryzację. Celem takiej obróbki jest zachowanie zdolności alergenu do wywoływania odpowiedzi immunologicznej (szczególnie odpowiedzi komórek T) przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka anafilaksji (odpowiedzi zależnej od przeciwciał klasy IgE).
Polecany ze względu na ich niższą reaktywność.
Zestawy te można stosować tylko przy niektórych kombinacjach wyników dodatnich.
Artuvetrin
zbudowane z pojedynczych alergenów w sposób klasyczny. W zależności od liczby alergenów dostępne są zestawy Artuvetrin (1-4 składniki) i Artuvetrin Forte (5-8 składników).
W zestawach możliwa jest każda kombinacja alergenów, ograniczona jest jedynie ich ilość (maksymalnie osiem).
Jaki wpływ mają leki sterydowe, przeciwhistaminowe, cyklosporyna, oklacytynib (Apoquel ®) i lokiwetmab (Cytopoint ®) na wynik badania?
W świetle danych literaturowych leki antyhistaminowe, cyklosporyna, oklacytynib (Apoquel®) oraz lokiwetmab (Cytopoint®) pozostają bez wpływu na wynik badania poziomu IgE. Tym samym nie jest wymagane ich odstawienie przed wykonaniem serologicznych testów alergicznych 1.
Leki sterydowe mogą prowadzić do zafałszowania wyników, pod warunkiem stosowania postaci iniekcyjnych o przedłużonym działaniu, zwiększonych dawek lub wydłużonego czasu terapii.
W przypadkach stosowania doustnych leków krótkodziałających, w dawce nie wyższej niż 1 mg/kg/dzień i nie dłużej niż 2 miesiące zaprzestanie terapii przed wykonaniem badania nie jest wymagane 1.
1Olivry T, Saridomichelakis M. Evidence-based guidelines for anti-allergic drug withdrawal times before allergen-specific intradermal testing and IgE serological tests in dogs for the International Task force on Allergic Diseases of Animals (ICADA). Veterinary Dermatology 2013; 24: 225-249.
Dlaczego pomimo wyraźnych objawów klinicznych wskazujących na alergię wynik badania jest ujemny?
- Wiek zwierzęcia: zaleca się wykonywanie badań u zwierząt powyżej 1 roku życia.
- Leki sterydowe.
- U niewielkiego odsetka zwierząt nie dochodzi do produkcji wysokich stężeń IgE. W tych przypadkach należy wyczekać do momentu zaostrzenia się objawów i pobrać krew 15 dni później. Jeśli objawy występują sezonowo badanie należy powtórzyć w tym okresie.
- Atopic-like dermatitis.
Czy nasilenie alergii zwiększa się wraz z wiekiem?
U zwierząt bardzo wrażliwych, w miarę upływu czasu, może pojawić się uczulenie na nowe alergeny. U zwierzęcia, u którego w badaniu na alergeny pokarmowe uzyskano wynik ujemny, w późniejszym czasie może rozwinąć się alergia. Zaostrzenie objawów, po pierwotnej dobrej reakcji na odczulanie, może wskazywać na pojawienie się uczulenia na nowy alergen.
Czy trzeba wysyłać nową próbkę surowicy w celu wykonania różnicowania po badaniu wstępnym?
Nie, wystarczy pisemne zlecenie różnicowania. Próbka pierwotna jest przechowywana przez okres co najmniej 3 miesięcy.
Czy próbka musi być pobierana na czczo?
Zaleca się pobór krwi na czczo, jednak nie jest to niezbędne, gdyż substancje lipidowe i glukoza mają niewielki wpływ na wynik badania.
Czy technika badania pozwala wykryć alergie, w przypadku gdy objawy pochodzą z układu oddechowego?
Tak, gdyż w wyniku reakcji alergicznej organizm produkuje IgE niezależne od układu, z którego pochodzą objawy.
Czy można wykonać badanie tylko dla jednego alergenu?
Nie. Powodem jest stosowana technologia, która wykorzystuje płytki opłaszczone alergenami, które nie mogą być dowolnie modyfikowane.
Jaki jest najlepszy rodzaj karmy dla zwierząt z alergią?
Lekarz weterynarii dobiera najlepszy rodzaj karmy dla zwierzęcia uwzględniając jego wiek, rasę, stan fizjologiczny oraz wynik badania alergicznego. W sytuacjach kiedy wynik badania jest ujemny, zaleca się podawanie karmy dermatologicznej, aby polepszyć stan skóry.
Czy próbka musi być wysyłana w stanie zamrożonym?
Nie jest to konieczne. Przeciwciała klasy IgE są stabilne do temperatury 56 oC.
Po jakim czasie można spodziewać się wyniku badania?
Zazwyczaj jest to 7-14 dni roboczych. Wynik wysyłany jest drogą elektroniczną w formie pliku pdf.
Czy hemoliza lub lipemia może mieć wpływ na wynik badania?
Obecność hemoglobiny w próbce może wpływać na przebieg badania i prowadzić do uzyskania wyniku fałszywie dodatniego. Z kolei lipidy nie mają wpływu na reakcję z przeciwciałami.
Jaka objętość próbki potrzebna jest do badania?
Jest to zależne od technologii wykonywanych testów (od 0,5 ml- 2 ml surowicy). Do przeprowadzenia badań u psa wystarczy 0,5 ml, u kota 1 ml, u konia 1-2 ml.
Jaki wiek zwierzęcia jest odpowiedni do wykonania badania?
Zaleca się, aby badanie przeprowadzać u zwierząt w powyżej 1 roku. Dopiero po tym czasie układ odpornościowy jest w pełni dojrzały oraz miał możliwość kontaktu z wszystkimi alergenami sezonowymi. Decydując się na wykonanie badania u zwierzęcia w wieku do 1 roku należy mieć na uwadze, że wynik może się zmienić w późniejszym czasie oraz że wynik ten nie jest w pełni miarodajny do przygotowania immunoterapii.
Vetlab Warszawa
tel. 48 22 201 16 49, 533 335 958
Aleja Krakowska 110/114
02-256 Warszawa