Diagnostyka alergii u psów

Schemat diagnostyki alergii nr I:

Polecany do wykluczenia alergii lub gdy preferowana jest diagnostyka stopniowa.

Kliknij wybraną pozycję, aby poznać szczegóły

KROK I

Wynik w systemie +/- dla alergenów środowiskowych i pokarmowych.
Dla wyników dodatnich można wybrać badania szczegółowe.

Wynik w systemie +/- dla grupy alergenów środowiskowych
Dla wyniku dodatniego można wybrać badanie szczegółowe.

Wynik w systemie +/- dla grupy alergenów pokarmowych.
Dla wyniku dodatniego można wybrać badanie szczegółowe.

KROK II

Pyłki traw

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Cynodon palczasty Cynodon dactylon Cyn d
Cyn d 1
Kostrzewa łąkowa Festuca pratensis Fes p
Kupówka pospolita Dactylis glomerata Dac g
 

Tymotka łąkowa

 

Phelum pratense

Phl p 1
Phl p 2
Phl p 5.0101
Phl p 6
Phl p 7
Phl p 12
Wiechlina łąkowa Poa pratensis Poa p
Życica trwała Lolium perenne Lol p 1
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_pollen

Pyłki ziół

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Ambrozja bylicolistna Ambrosia artemisiifolia Amb a
Amb a 1
Amb a 4
Babka lancetowata Plantago lanceolata Pla l
Pla l 1
Bylica pospolita Artemisia vulgaris  Art v
Art v 1
Art v 3
Komosa biała Chenopodium album Che a
Chea 1
Pokrzywa zwyczajna Urica dioica Urt d
Pomurnik Porietaria judaica Par j
Par j 2
Solanka kolczysta Salsola kali Sal k
Sal k 1
Szczaw kędzierzawy Rumex crispus/ acetosella Rum a_Rum c

Pyłki drzew

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Brzoza brodawkowata Betula verrucosa Bet v
Bet v 1
Bet v 2
Bet  v 6
Buk zwyczajny Fagus sylvatica Fag s 1
Cyprys wiecznie zielony Cupressus sempervirens Cup s
Jesion wyniosły Fraxinus excelsior Fre e
Fre e 1
Leszczyna pospolita Corylus avellana Cor_a pollen
Cor a 1.0103
Ligustr pospolity Ligustrum vulgare Lig v
Oliwka europejska Olea Europaea Ole e_pollen
Ole e 1
Ole e 7
Ole e 9
Olsza czarna Alnus glutinosa Aln g
Aln g 1
Aln g 4
Platan klonolistny Platanus acerifolia Pla a 1
Pla a 2
Pla a 3
Topola czarna Populus nigra Pop n
Wiąz pospolity Ulmus campestris Ulm c

Jad owadów

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Mrówka ognista Solenopsis richteri/ S. invicta Sol spp
Osa długogłowa Dolichovespula spp. Dol spp
Osa papierowa Polistes dominulus Pol d
Pol d 5
Osa pospolita Vespula vulgaris Ves v
Ves v 1
Ves v 5
Pszczoła miodna Apis mellifera Api m
Api m 1
Api m 2
Api m 3
Api m 5
Api m 10

Grzyby pleśniowe i drożdżaki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Grzyby pleśniowe Alternaria alternata Alt a
Alt a 1
Alt a 6
Aspergillus fumigatus Asp f
Asp f 1
Asp f 3
Asp f 4
Asp f 6
Cladosporium herbarum Cla h
Cla h 8
Drożdżaki Malassezia pachydermatis Mala p
Malassezia sympodialis Mala s 1
Mala s 5
Mala s 6
Mala s 9
Mala s 11

Roztocze i owady

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Karaczan prusak Blatella germanica Bla g 1
Bla g 2
Bla g 4
Bla g 5
Bla g 9
Pchła kocia Ctenocephalides felis Cte f 1
Przybyszka amerykańska Periplaneta americana Per a 6
Per a 7
Roztocze kurzu domowego Acarus siro Aca s
Blomia tropicalis Blo t 10
Dermatophagoides farinae Der f
Der f 1
Der f 2
Der f 15
Der f 18
Dermatophagoides pteronyssinus Der p
Der p 1
Der p 2
Der p 5
Der p 7
Der p 10
Der p 11
Der p 20
Der p 21
Der p 23
Glacyphagus domesticus Gly d 2
Lepidoglyphus destructor Lep d
Lep d 2
Tyrophagus putrescentiae Tyr p
Tyr p 2

Nabłonki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Bydło Bos domesticus Bos d 2
Kawia domowa Cavia porcellus Cav p 1
Kot Felis domesticus Fel d 1
Fel d 2
Fel d 4
Fel d 7
Koń Equus caballus Equ c 1
Equ c 3
Equ c 4
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c 1
Ory c 2
Ory c 3
Mysz Mus musculus Mus m 1

Zboża i nasiona

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum Fag e
Fag e 2
Jęczmień zwyczajny Hordeum vulgare Hor v
Kukurydza Zea mays Zea m
Zea m 14
Zea m_GBSSI
Owies zwyczajny Avena sativa Ave s
Proso zwyczajne Panicum miliaceum Pan m
Pszenica zwyczajna Triticum aestivum Tri a
Tri a 14
Tri a 19
Tri aA_TI
Ryż siewny Oryza sativa Ory s
Ory s_GLUB1
Słonecznik zwyczajny Helianthus annuus Hal a
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_flour

Nabiał

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jajo kurze (białko) Gallus domesticus Gal d_white
Gal d 1
Gal d 2
Gal d 3
Gal d 4
Jajo kurze (żółtko) Gallus domesticus Gal d _yolk
Gal d 5
Mleko krowie Bos domesticus Bos d_milk
Bos d 4
Bos d 5
Bos d 8

Warzywa i owoce

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jabłko Malus domestica Mal d 1
Mal d 2
Mal d 3
Marchew zwyczajna Daucus carota Dau c
Dau c 1
Pomidor gruntowy Solanum lycopersicum Sola l
Sola l 6
Ziemniak Solanum Tuberosum Sol t
Sol t 2
Sol t_GBSSI

Rośliny strączkowe i orzechy

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Groch zwyczajny Pisum sativum Pis s
Pis s 1
Pis s 2
Pis s 3
Orzech ziemny Arachis hypogea Ara h 1
Ara h 2
Ara h 3
Ara h 5
Ara h 6
Ara h 8
Ara h 9
Ara h 15
Soczewica jadalna Lens culinaris Len c
Len c 1
Len c 2
Len c 3
Soja warzywna Glycine max Gly m
Gly m 4
Gly m 5
Gly m 6
Gly m 8

Mięso

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Indyk Meleagris gallopavo Mel g
Jagnięcina Ovis aries Ovi a _meat
Ovi a_IgG
Konina Equus caballus Equ c_meat
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c_meat
Ory c_CKM
Ory c_GAPDH
Ory c_PGM1
Ory c_PKM
Ory cTPI1
Kurczak Gallus domesticus Gal d_meat
Gal d 7
Gal d 9
Gal d_PKM
Mącznik Tenebrio molitor Ten m
Wieprzowina Sus domesticus Sus d_meat
Sus d 1
Wołowina Bos domesticus Bos d_meat
Bos d 7
Bos d _ACTA1
Bos d_LDHA

Ryby

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Dorsz atlantycki Gadus morhua Gad m
Gad m 1
Gad m 2+3
Gad m 4
Łosoś jeziorny Salmo salar Sal s
Sal s 1
Sal s 2
Sal s 3
Sal s 4
Sal s 6
Sal s 7
Sal s 8
Makrela atlantycka Scomber scombrus Sco s
Sco s 1
Śledź oceaniczny Clupea herengus Clu h
Clu h 1
Tuńczyk żółtopłetwy Thunnus albaceres Thu a
Thu a 1

Pyłki traw

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Cynodon palczasty Cynodon dactylon Cyn d
Cyn d 1
Kostrzewa łąkowa Festuca pratensis Fes p
Kupówka pospolita Dactylis glomerata Dac g
 

Tymotka łąkowa

 

Phelum pratense

Phl p 1
Phl p 2
Phl p 5.0101
Phl p 6
Phl p 7
Phl p 12
Wiechlina łąkowa Poa pratensis Poa p
Życica trwała Lolium perenne Lol p 1
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_pollen

Pyłki ziół

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Ambrozja bylicolistna Ambrosia artemisiifolia Amb a
Amb a 1
Amb a 4
Babka lancetowata Plantago lanceolata Pla l
Pla l 1
Bylica pospolita Artemisia vulgaris  Art v
Art v 1
Art v 3
Komosa biała Chenopodium album Che a
Chea 1
Pokrzywa zwyczajna Urica dioica Urt d
Pomurnik Porietaria judaica Par j
Par j 2
Solanka kolczysta Salsola kali Sal k
Sal k 1
Szczaw kędzierzawy Rumex crispus/ acetosella Rum a_Rum c

Pyłki drzew

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Brzoza brodawkowata Betula verrucosa Bet v
Bet v 1
Bet v 2
Bet  v 6
Buk zwyczajny Fagus sylvatica Fag s 1
Cyprys wiecznie zielony Cupressus sempervirens Cup s
Jesion wyniosły Fraxinus excelsior Fre e
Fre e 1
Leszczyna pospolita Corylus avellana Cor_a pollen
Cor a 1.0103
Ligustr pospolity Ligustrum vulgare Lig v
Oliwka europejska Olea Europaea Ole e_pollen
Ole e 1
Ole e 7
Ole e 9
Olsza czarna Alnus glutinosa Aln g
Aln g 1
Aln g 4
Platan klonolistny Platanus acerifolia Pla a 1
Pla a 2
Pla a 3
Topola czarna Populus nigra Pop n
Wiąz pospolity Ulmus campestris Ulm c

Jad owadów

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Mrówka ognista Solenopsis richteri/ S. invicta Sol spp
Osa długogłowa Dolichovespula spp. Dol spp
Osa papierowa Polistes dominulus Pol d
Pol d 5
Osa pospolita Vespula vulgaris Ves v
Ves v 1
Ves v 5
Pszczoła miodna Apis mellifera Api m
Api m 1
Api m 2
Api m 3
Api m 5
Api m 10

Grzyby pleśniowe i drożdżaki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Grzyby pleśniowe Alternaria alternata Alt a
Alt a 1
Alt a 6
Aspergillus fumigatus Asp f
Asp f 1
Asp f 3
Asp f 4
Asp f 6
Cladosporium herbarum Cla h
Cla h 8
Drożdżaki Malassezia pachydermatis Mala p
Malassezia sympodialis Mala s 1
Mala s 5
Mala s 6
Mala s 9
Mala s 11

Roztocze i owady

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Karaczan prusak Blatella germanica Bla g 1
Bla g 2
Bla g 4
Bla g 5
Bla g 9
Pchła kocia Ctenocephalides felis Cte f 1
Przybyszka amerykańska Periplaneta americana Per a 6
Per a 7
Roztocze kurzu domowego Acarus siro Aca s
Blomia tropicalis Blo t 10
Dermatophagoides farinae Der f
Der f 1
Der f 2
Der f 15
Der f 18
Dermatophagoides pteronyssinus Der p
Der p 1
Der p 2
Der p 5
Der p 7
Der p 10
Der p 11
Der p 20
Der p 21
Der p 23
Glacyphagus domesticus Gly d 2
Lepidoglyphus destructor Lep d
Lep d 2
Tyrophagus putrescentiae Tyr p
Tyr p 2

Nabłonki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Bydło Bos domesticus Bos d 2
Kawia domowa Cavia porcellus Cav p 1
Kot Felis domesticus Fel d 1
Fel d 2
Fel d 4
Fel d 7
Koń Equus caballus Equ c 1
Equ c 3
Equ c 4
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c 1
Ory c 2
Ory c 3
Mysz Mus musculus Mus m 1

Zboża i nasiona

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum Fag e
Fag e 2
Jęczmień zwyczajny Hordeum vulgare Hor v
Kukurydza Zea mays Zea m
Zea m 14
Zea m_GBSSI
Owies zwyczajny Avena sativa Ave s
Proso zwyczajne Panicum miliaceum Pan m
Pszenica zwyczajna Triticum aestivum Tri a
Tri a 14
Tri a 19
Tri aA_TI
Ryż siewny Oryza sativa Ory s
Ory s_GLUB1
Słonecznik zwyczajny Helianthus annuus Hal a
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_flour

Nabiał

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jajo kurze (białko) Gallus domesticus Gal d_white
Gal d 1
Gal d 2
Gal d 3
Gal d 4
Jajo kurze (żółtko) Gallus domesticus Gal d _yolk
Gal d 5
Mleko krowie Bos domesticus Bos d_milk
Bos d 4
Bos d 5
Bos d 8

Warzywa i owoce

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jabłko Malus domestica Mal d 1
Mal d 2
Mal d 3
Marchew zwyczajna Daucus carota Dau c
Dau c 1
Pomidor gruntowy Solanum lycopersicum Sola l
Sola l 6
Ziemniak Solanum Tuberosum Sol t
Sol t 2
Sol t_GBSSI

Rośliny strączkowe i orzechy

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Groch zwyczajny Pisum sativum Pis s
Pis s 1
Pis s 2
Pis s 3
Orzech ziemny Arachis hypogea Ara h 1
Ara h 2
Ara h 3
Ara h 5
Ara h 6
Ara h 8
Ara h 9
Ara h 15
Soczewica jadalna Lens culinaris Len c
Len c 1
Len c 2
Len c 3
Soja warzywna Glycine max Gly m
Gly m 4
Gly m 5
Gly m 6
Gly m 8

Mięso

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Indyk Meleagris gallopavo Mel g
Jagnięcina Ovis aries Ovi a _meat
Ovi a_IgG
Konina Equus caballus Equ c_meat
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c_meat
Ory c_CKM
Ory c_GAPDH
Ory c_PGM1
Ory c_PKM
Ory cTPI1
Kurczak Gallus domesticus Gal d_meat
Gal d 7
Gal d 9
Gal d_PKM
Mącznik Tenebrio molitor Ten m
Wieprzowina Sus domesticus Sus d_meat
Sus d 1
Wołowina Bos domesticus Bos d_meat
Bos d 7
Bos d _ACTA1
Bos d_LDHA

Ryby

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Dorsz atlantycki Gadus morhua Gad m
Gad m 1
Gad m 2+3
Gad m 4
Łosoś jeziorny Salmo salar Sal s
Sal s 1
Sal s 2
Sal s 3
Sal s 4
Sal s 6
Sal s 7
Sal s 8
Makrela atlantycka Scomber scombrus Sco s
Sco s 1
Śledź oceaniczny Clupea herengus Clu h
Clu h 1
Tuńczyk żółtopłetwy Thunnus albaceres Thu a
Thu a 1

Schemat diagnostyki alergii nr II:

Polecane kiedy klinicznie zdiagnozowana została alergia. W wyniku wyszczególnione są reakcje dla wymienionych alergenów.

Kliknij wybraną pozycję, aby poznać szczegóły

RÓŻNICOWANIE ALERGENÓW BEZ WCZEŚNIEJSZEGO BADANIA PRZESIEWOWEGO

Pyłki traw

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Cynodon palczasty Cynodon dactylon Cyn d
Cyn d 1
Kostrzewa łąkowa Festuca pratensis Fes p
Kupówka pospolita Dactylis glomerata Dac g
 

Tymotka łąkowa

 

Phelum pratense

Phl p 1
Phl p 2
Phl p 5.0101
Phl p 6
Phl p 7
Phl p 12
Wiechlina łąkowa Poa pratensis Poa p
Życica trwała Lolium perenne Lol p 1
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_pollen

Pyłki ziół

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Ambrozja bylicolistna Ambrosia artemisiifolia Amb a
Amb a 1
Amb a 4
Babka lancetowata Plantago lanceolata Pla l
Pla l 1
Bylica pospolita Artemisia vulgaris  Art v
Art v 1
Art v 3
Komosa biała Chenopodium album Che a
Chea 1
Pokrzywa zwyczajna Urica dioica Urt d
Pomurnik Porietaria judaica Par j
Par j 2
Solanka kolczysta Salsola kali Sal k
Sal k 1
Szczaw kędzierzawy Rumex crispus/ acetosella Rum a_Rum c

Pyłki drzew

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Brzoza brodawkowata Betula verrucosa Bet v
Bet v 1
Bet v 2
Bet  v 6
Buk zwyczajny Fagus sylvatica Fag s 1
Cyprys wiecznie zielony Cupressus sempervirens Cup s
Jesion wyniosły Fraxinus excelsior Fre e
Fre e 1
Leszczyna pospolita Corylus avellana Cor_a pollen
Cor a 1.0103
Ligustr pospolity Ligustrum vulgare Lig v
Oliwka europejska Olea Europaea Ole e_pollen
Ole e 1
Ole e 7
Ole e 9
Olsza czarna Alnus glutinosa Aln g
Aln g 1
Aln g 4
Platan klonolistny Platanus acerifolia Pla a 1
Pla a 2
Pla a 3
Topola czarna Populus nigra Pop n
Wiąz pospolity Ulmus campestris Ulm c

Jad owadów

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Mrówka ognista Solenopsis richteri/ S. invicta Sol spp
Osa długogłowa Dolichovespula spp. Dol spp
Osa papierowa Polistes dominulus Pol d
Pol d 5
Osa pospolita Vespula vulgaris Ves v
Ves v 1
Ves v 5
Pszczoła miodna Apis mellifera Api m
Api m 1
Api m 2
Api m 3
Api m 5
Api m 10

Grzyby pleśniowe i drożdżaki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Grzyby pleśniowe Alternaria alternata Alt a
Alt a 1
Alt a 6
Aspergillus fumigatus Asp f
Asp f 1
Asp f 3
Asp f 4
Asp f 6
Cladosporium herbarum Cla h
Cla h 8
Drożdżaki Malassezia pachydermatis Mala p
Malassezia sympodialis Mala s 1
Mala s 5
Mala s 6
Mala s 9
Mala s 11

Roztocze i owady

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Karaczan prusak Blatella germanica Bla g 1
Bla g 2
Bla g 4
Bla g 5
Bla g 9
Pchła kocia Ctenocephalides felis Cte f 1
Przybyszka amerykańska Periplaneta americana Per a 6
Per a 7
Roztocze kurzu domowego Acarus siro Aca s
Blomia tropicalis Blo t 10
Dermatophagoides farinae Der f
Der f 1
Der f 2
Der f 15
Der f 18
Dermatophagoides pteronyssinus Der p
Der p 1
Der p 2
Der p 5
Der p 7
Der p 10
Der p 11
Der p 20
Der p 21
Der p 23
Glacyphagus domesticus Gly d 2
Lepidoglyphus destructor Lep d
Lep d 2
Tyrophagus putrescentiae Tyr p
Tyr p 2

Nabłonki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Bydło Bos domesticus Bos d 2
Kawia domowa Cavia porcellus Cav p 1
Kot Felis domesticus Fel d 1
Fel d 2
Fel d 4
Fel d 7
Koń Equus caballus Equ c 1
Equ c 3
Equ c 4
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c 1
Ory c 2
Ory c 3
Mysz Mus musculus Mus m 1

Zboża i nasiona

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum Fag e
Fag e 2
Jęczmień zwyczajny Hordeum vulgare Hor v
Kukurydza Zea mays Zea m
Zea m 14
Zea m_GBSSI
Owies zwyczajny Avena sativa Ave s
Proso zwyczajne Panicum miliaceum Pan m
Pszenica zwyczajna Triticum aestivum Tri a
Tri a 14
Tri a 19
Tri aA_TI
Ryż siewny Oryza sativa Ory s
Ory s_GLUB1
Słonecznik zwyczajny Helianthus annuus Hal a
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_flour

Nabiał

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jajo kurze (białko) Gallus domesticus Gal d_white
Gal d 1
Gal d 2
Gal d 3
Gal d 4
Jajo kurze (żółtko) Gallus domesticus Gal d _yolk
Gal d 5
Mleko krowie Bos domesticus Bos d_milk
Bos d 4
Bos d 5
Bos d 8

Warzywa i owoce

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jabłko Malus domestica Mal d 1
Mal d 2
Mal d 3
Marchew zwyczajna Daucus carota Dau c
Dau c 1
Pomidor gruntowy Solanum lycopersicum Sola l
Sola l 6
Ziemniak Solanum Tuberosum Sol t
Sol t 2
Sol t_GBSSI

Rośliny strączkowe i orzechy

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Groch zwyczajny Pisum sativum Pis s
Pis s 1
Pis s 2
Pis s 3
Orzech ziemny Arachis hypogea Ara h 1
Ara h 2
Ara h 3
Ara h 5
Ara h 6
Ara h 8
Ara h 9
Ara h 15
Soczewica jadalna Lens culinaris Len c
Len c 1
Len c 2
Len c 3
Soja warzywna Glycine max Gly m
Gly m 4
Gly m 5
Gly m 6
Gly m 8

Mięso

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Indyk Meleagris gallopavo Mel g
Jagnięcina Ovis aries Ovi a _meat
Ovi a_IgG
Konina Equus caballus Equ c_meat
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c_meat
Ory c_CKM
Ory c_GAPDH
Ory c_PGM1
Ory c_PKM
Ory cTPI1
Kurczak Gallus domesticus Gal d_meat
Gal d 7
Gal d 9
Gal d_PKM
Mącznik Tenebrio molitor Ten m
Wieprzowina Sus domesticus Sus d_meat
Sus d 1
Wołowina Bos domesticus Bos d_meat
Bos d 7
Bos d _ACTA1
Bos d_LDHA

Ryby

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Dorsz atlantycki Gadus morhua Gad m
Gad m 1
Gad m 2+3
Gad m 4
Łosoś jeziorny Salmo salar Sal s
Sal s 1
Sal s 2
Sal s 3
Sal s 4
Sal s 6
Sal s 7
Sal s 8
Makrela atlantycka Scomber scombrus Sco s
Sco s 1
Śledź oceaniczny Clupea herengus Clu h
Clu h 1
Tuńczyk żółtopłetwy Thunnus albaceres Thu a
Thu a 1

Pyłki traw

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Cynodon palczasty Cynodon dactylon Cyn d
Cyn d 1
Kostrzewa łąkowa Festuca pratensis Fes p
Kupówka pospolita Dactylis glomerata Dac g
 

Tymotka łąkowa

 

Phelum pratense

Phl p 1
Phl p 2
Phl p 5.0101
Phl p 6
Phl p 7
Phl p 12
Wiechlina łąkowa Poa pratensis Poa p
Życica trwała Lolium perenne Lol p 1
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_pollen

Pyłki ziół

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Ambrozja bylicolistna Ambrosia artemisiifolia Amb a
Amb a 1
Amb a 4
Babka lancetowata Plantago lanceolata Pla l
Pla l 1
Bylica pospolita Artemisia vulgaris  Art v
Art v 1
Art v 3
Komosa biała Chenopodium album Che a
Chea 1
Pokrzywa zwyczajna Urica dioica Urt d
Pomurnik Porietaria judaica Par j
Par j 2
Solanka kolczysta Salsola kali Sal k
Sal k 1
Szczaw kędzierzawy Rumex crispus/ acetosella Rum a_Rum c

Pyłki drzew

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Brzoza brodawkowata Betula verrucosa Bet v
Bet v 1
Bet v 2
Bet  v 6
Buk zwyczajny Fagus sylvatica Fag s 1
Cyprys wiecznie zielony Cupressus sempervirens Cup s
Jesion wyniosły Fraxinus excelsior Fre e
Fre e 1
Leszczyna pospolita Corylus avellana Cor_a pollen
Cor a 1.0103
Ligustr pospolity Ligustrum vulgare Lig v
Oliwka europejska Olea Europaea Ole e_pollen
Ole e 1
Ole e 7
Ole e 9
Olsza czarna Alnus glutinosa Aln g
Aln g 1
Aln g 4
Platan klonolistny Platanus acerifolia Pla a 1
Pla a 2
Pla a 3
Topola czarna Populus nigra Pop n
Wiąz pospolity Ulmus campestris Ulm c

Jad owadów

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Mrówka ognista Solenopsis richteri/ S. invicta Sol spp
Osa długogłowa Dolichovespula spp. Dol spp
Osa papierowa Polistes dominulus Pol d
Pol d 5
Osa pospolita Vespula vulgaris Ves v
Ves v 1
Ves v 5
Pszczoła miodna Apis mellifera Api m
Api m 1
Api m 2
Api m 3
Api m 5
Api m 10

Grzyby pleśniowe i drożdżaki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Grzyby pleśniowe Alternaria alternata Alt a
Alt a 1
Alt a 6
Aspergillus fumigatus Asp f
Asp f 1
Asp f 3
Asp f 4
Asp f 6
Cladosporium herbarum Cla h
Cla h 8
Drożdżaki Malassezia pachydermatis Mala p
Malassezia sympodialis Mala s 1
Mala s 5
Mala s 6
Mala s 9
Mala s 11

Roztocze i owady

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Karaczan prusak Blatella germanica Bla g 1
Bla g 2
Bla g 4
Bla g 5
Bla g 9
Pchła kocia Ctenocephalides felis Cte f 1
Przybyszka amerykańska Periplaneta americana Per a 6
Per a 7
Roztocze kurzu domowego Acarus siro Aca s
Blomia tropicalis Blo t 10
Dermatophagoides farinae Der f
Der f 1
Der f 2
Der f 15
Der f 18
Dermatophagoides pteronyssinus Der p
Der p 1
Der p 2
Der p 5
Der p 7
Der p 10
Der p 11
Der p 20
Der p 21
Der p 23
Glacyphagus domesticus Gly d 2
Lepidoglyphus destructor Lep d
Lep d 2
Tyrophagus putrescentiae Tyr p
Tyr p 2

Nabłonki

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Bydło Bos domesticus Bos d 2
Kawia domowa Cavia porcellus Cav p 1
Kot Felis domesticus Fel d 1
Fel d 2
Fel d 4
Fel d 7
Koń Equus caballus Equ c 1
Equ c 3
Equ c 4
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c 1
Ory c 2
Ory c 3
Mysz Mus musculus Mus m 1

Zboża i nasiona

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Gryka zwyczajna Fagopyrum esculentum Fag e
Fag e 2
Jęczmień zwyczajny Hordeum vulgare Hor v
Kukurydza Zea mays Zea m
Zea m 14
Zea m_GBSSI
Owies zwyczajny Avena sativa Ave s
Proso zwyczajne Panicum miliaceum Pan m
Pszenica zwyczajna Triticum aestivum Tri a
Tri a 14
Tri a 19
Tri aA_TI
Ryż siewny Oryza sativa Ory s
Ory s_GLUB1
Słonecznik zwyczajny Helianthus annuus Hal a
Żyto zwyczajne Secale cereale Sec c_flour

Nabiał

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jajo kurze (białko) Gallus domesticus Gal d_white
Gal d 1
Gal d 2
Gal d 3
Gal d 4
Jajo kurze (żółtko) Gallus domesticus Gal d _yolk
Gal d 5
Mleko krowie Bos domesticus Bos d_milk
Bos d 4
Bos d 5
Bos d 8

Warzywa i owoce

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Jabłko Malus domestica Mal d 1
Mal d 2
Mal d 3
Marchew zwyczajna Daucus carota Dau c
Dau c 1
Pomidor gruntowy Solanum lycopersicum Sola l
Sola l 6
Ziemniak Solanum Tuberosum Sol t
Sol t 2
Sol t_GBSSI

Rośliny strączkowe i orzechy

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Groch zwyczajny Pisum sativum Pis s
Pis s 1
Pis s 2
Pis s 3
Orzech ziemny Arachis hypogea Ara h 1
Ara h 2
Ara h 3
Ara h 5
Ara h 6
Ara h 8
Ara h 9
Ara h 15
Soczewica jadalna Lens culinaris Len c
Len c 1
Len c 2
Len c 3
Soja warzywna Glycine max Gly m
Gly m 4
Gly m 5
Gly m 6
Gly m 8

Mięso

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Indyk Meleagris gallopavo Mel g
Jagnięcina Ovis aries Ovi a _meat
Ovi a_IgG
Konina Equus caballus Equ c_meat
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c_meat
Ory c_CKM
Ory c_GAPDH
Ory c_PGM1
Ory c_PKM
Ory cTPI1
Kurczak Gallus domesticus Gal d_meat
Gal d 7
Gal d 9
Gal d_PKM
Mącznik Tenebrio molitor Ten m
Wieprzowina Sus domesticus Sus d_meat
Sus d 1
Wołowina Bos domesticus Bos d_meat
Bos d 7
Bos d _ACTA1
Bos d_LDHA

Ryby

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Dorsz atlantycki Gadus morhua Gad m
Gad m 1
Gad m 2+3
Gad m 4
Łosoś jeziorny Salmo salar Sal s
Sal s 1
Sal s 2
Sal s 3
Sal s 4
Sal s 6
Sal s 7
Sal s 8
Makrela atlantycka Scomber scombrus Sco s
Sco s 1
Śledź oceaniczny Clupea herengus Clu h
Clu h 1
Tuńczyk żółtopłetwy Thunnus albaceres Thu a
Thu a 1

Inne badania

Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Bydło Bos domesticus Bos d 2
Kawia domowa Cavia porcellus Cav p 1
Kot Felis domesticus Fel d 1
Fel d 2
Fel d 4
Fel d 7
Koń Equus caballus Equ c 1
Equ c 3
Equ c 4
Królik Oryctolagus cuniculus Ory c 1
Ory c 2
Ory c 3
Mysz Mus musculus Mus m 1
Nazwa zwyczajowa Nazwa naukowa Ekstrakty i komponenty
Mrówka ognista Solenopsis richteri/ S. invicta Sol spp
Osa długogłowa Dolichovespula spp. Dol spp
Osa papierowa Polistes dominulus Pol d
Pol d 5
Osa pospolita Vespula vulgaris Ves v
Ves v 1
Ves v 5
Pszczoła miodna Apis mellifera Api m
Api m 1
Api m 2
Api m 3
Api m 5
Api m 10

TECHNOLOGIA

Firma Nextmune wprowadziła na rynek test alergiczny nowej generacji o nazwie PAX (Pet Allergy Xplorer). Jest to badanie molekularne i całkowicie ilościowe. Dzięki jednoczesnemu wykorzystaniu zarówno ekstraktów alergenów jak i komponentów cząsteczkowych umożliwia dokładniejszą identyfikację kluczowych substancji uczulających.

Test PAX jest już dostępny dla psów, a wkrótce będzie wykonywany także u kotów i koni.

We współpracy z firmą Nextmune oferujemy Państwu zaprojektowany specjalnie dla zwierząt test opierający się na ocenie przeciwciał IgE skierowanych przeciwko konkretnym cząsteczkom wchodzących w skład alergenu. Metoda molekularna jest z powodzeniem stosowana w medycynie ludzkiej, a od teraz dostępna jest również w medycynie weterynaryjnej.

W tradycyjnych testach alergicznych wykonywanych w laboratoriach weterynaryjnych na całym świecie wykorzystywane są ekstrakty alergenów, które zawierają zarówno białka odpowiedzialne za rozwój reakcji alergicznej jak i te, które nie mają na nią wpływu. Przykładowo, ekstrakt z roztoczy kurzu domowego, powszechnego alergenu psów i kotów, otrzymuje się poprzez zmielenie roztocza, dodanie rozpuszczalników oraz oczyszczenie peptydów. W efekcie powstaje mieszanina składająca się z ponad 10 000 białek, ale tylko około 40 z nich powoduje immunologiczną odpowiedź układu odpornościowego. Oznacza to, że ekstrakt zawiera jedynie niewielki odsetek peptydów w rzeczywistości istotnych dla alergii. Wyizolowanie z mieszaniny istotnych klinicznie komponentów białkowych i analiza skierowanych przeciwko nim swoistych przeciwciał IgE wpływa na zwiększenie precyzyjności otrzymanego wyniku.

Roztocze to alergen u psów i kotów, grafika przedstawia metody badania alergii psa i kota

Zalety PAX:

  • Badanie ekstraktów alergenów i komponentów cząsteczkowych – wynik zawiera większą ilość danych w porównaniu do wcześniejszych testów wykonywanych z surowicy oraz testów śródskórnych
  • Skuteczniejsze blokowanie cząsteczek CCD – wykrywane są tylko alergeny rzeczywiście zaangażowane w chorobę alergiczną
  • Dwupoziomowa kontrola blokowania CCD – po weryfikacji kompletności pierwszego blokowania w razie potrzeby proces jest powtarzany
  • Identyfikacja reakcji krzyżowych – wskazanie pierwotnego źródła alergii dzięki użyciu w testach wyizolowanych białek alergizujących
  • Dokładniejsza identyfikacja alergenów – możliwość stworzenia skuteczniejszej immunoterapii odczulającej
  • Test całkowicie ilościowy – wynik wskazuje na stężenie IgE obecnych w próbce w ng/ml
  • W pełni zautomatyzowana procedura – ograniczenie czasochłonnych metod manualnych
  • Wystarczy jedynie 0,5 ml surowicy – w poprzedniej generacji testów alergicznych Nextmune+ niezbędna objętość surowicy wynosiła 1 ml

Czas oczekiwania na wynik: 7 – 14 dni

Materiał do badania: surowica 0,5 ml

 

UWAGA: Układ immunologiczny uzyskuje pełną dojrzałość po pierwszym roku życia. Z tego względu nie zaleca się wykonywania badań alergicznych przed upływem 12 miesięcy życia zwierzęcia!

ODCZULANIE

Na podstawie wyniku badania surowicy w kierunku obecności przeciwciał przeciwko alergenom środowiskowym można przygotować zestaw do odczulania.

Oferujemy zestawy dwóch typów charakteryzujące się podobną skutecznością i wystarczające na ten sam czas stosowania (ok. 9-10 miesięcy przy pierwszym zestawie i 10 lub więcej miesięcy w przypadku kontynuowania terapii). Różnią się one sposobem dojścia do pełnej dawki i jej objętością. Do każdego zestawu dołączona jest ulotka z pełnymi informacjami na jego temat oraz schematem podawania.

W każdym wyniku badania szczegółowego podajemy nazwę proponowanego rodzaju zestawu, najbardziej optymalnego z punktu widzenia laboratorium. Uwzględniony zostaje wynik badania i reaktywność krzyżowa między alergenami. Lekarz prowadzący może oczywiście zmodyfikować tę propozycję i dobrać taki typ i skład zestawu, jaki uważa za najbardziej odpowiedni dla pacjenta. Ograniczeniem są jedynie możliwości techniczne skompletowania składu.

Vet-goid

zbudowane z miksów alergoidów. Alergoidy to konglomeraty natywnych alergenów produkowane przez ich chemiczną modyfikację, denaturację lub polimeryzację. Celem takiej obróbki jest zachowanie zdolności alergenu do wywoływania odpowiedzi immunologicznej (szczególnie odpowiedzi komórek T) przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka anafilaksji (odpowiedzi zależnej od przeciwciał klasy IgE).

Polecany ze względu na ich niższą reaktywność.

Zestawy te można stosować tylko przy niektórych kombinacjach wyników dodatnich.

Artuvetrin

zbudowane z pojedynczych alergenów w sposób klasyczny. W zależności od liczby alergenów dostępne są zestawy Artuvetrin (1-4 składniki) i Artuvetrin Forte (5-8 składników).

W zestawach możliwa jest każda kombinacja alergenów, ograniczona jest jedynie ich ilość (maksymalnie osiem).

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

Jaki wpływ mają leki sterydowe, przeciwhistaminowe, cyklosporyna, oklacytynib (Apoquel ®) i lokiwetmab (Cytopoint ®) na wynik badania?

W świetle danych literaturowych leki antyhistaminowe, cyklosporyna, oklacytynib (Apoquel®) oraz lokiwetmab (Cytopoint®) pozostają bez wpływu na wynik badania poziomu IgE. Tym samym nie jest wymagane ich odstawienie przed wykonaniem serologicznych testów alergicznych 1.
Leki sterydowe mogą prowadzić do zafałszowania wyników, pod warunkiem stosowania postaci iniekcyjnych o przedłużonym działaniu, zwiększonych dawek lub wydłużonego czasu terapii.
W przypadkach stosowania doustnych leków krótkodziałających, w dawce nie wyższej niż 1 mg/kg/dzień i nie dłużej niż 2 miesiące zaprzestanie terapii przed wykonaniem badania nie jest wymagane 1.


1Olivry T, Saridomichelakis M. Evidence-based guidelines for anti-allergic drug withdrawal times before allergen-specific intradermal testing and IgE serological tests in dogs for the International Task force on Allergic Diseases of Animals (ICADA). Veterinary Dermatology 2013; 24: 225-249.

Dlaczego pomimo wyraźnych objawów klinicznych wskazujących na alergię wynik badania jest ujemny?

  • Wiek zwierzęcia: zaleca się wykonywanie badań u zwierząt powyżej 1 roku życia.
  • Leki sterydowe.
  • U niewielkiego odsetka zwierząt nie dochodzi do produkcji wysokich stężeń IgE. W tych przypadkach należy wyczekać do momentu zaostrzenia się objawów i pobrać krew 15 dni później. Jeśli objawy występują sezonowo badanie należy powtórzyć w tym okresie.
  • Atopic-like dermatitis.

Czy nasilenie alergii zwiększa się wraz z wiekiem?

U zwierząt bardzo wrażliwych, w miarę upływu czasu, może pojawić się uczulenie na nowe alergeny. U zwierzęcia, u którego w badaniu na alergeny pokarmowe uzyskano wynik ujemny, w późniejszym czasie może rozwinąć się alergia. Zaostrzenie objawów, po pierwotnej dobrej reakcji na odczulanie, może wskazywać na pojawienie się uczulenia na nowy alergen.

Czy trzeba wysyłać nową próbkę surowicy w celu wykonania różnicowania po badaniu wstępnym?

Nie, wystarczy pisemne zlecenie różnicowania. Próbka pierwotna jest przechowywana przez okres co najmniej 3 miesięcy.

Czy próbka musi być pobierana na czczo?

Zaleca się pobór krwi na czczo, jednak nie jest to niezbędne, gdyż substancje lipidowe i glukoza mają niewielki wpływ na wynik badania.

Czy technika badania pozwala wykryć alergie, w przypadku gdy objawy pochodzą z układu oddechowego?

Tak, gdyż w wyniku reakcji alergicznej organizm produkuje IgE niezależne od układu, z którego pochodzą objawy.

Czy można wykonać badanie tylko dla jednego alergenu?

Nie. Powodem jest stosowana technologia, która wykorzystuje płytki opłaszczone alergenami, które nie mogą być dowolnie modyfikowane.

Jaki jest najlepszy rodzaj karmy dla zwierząt z alergią?

Lekarz weterynarii dobiera najlepszy rodzaj karmy dla zwierzęcia uwzględniając jego wiek, rasę, stan fizjologiczny oraz wynik badania alergicznego. W sytuacjach kiedy wynik badania jest ujemny, zaleca się podawanie karmy dermatologicznej, aby polepszyć stan skóry.

Czy próbka musi być wysyłana w stanie zamrożonym?

Nie jest to konieczne. Przeciwciała klasy IgE są stabilne do temperatury 56 oC.

Po jakim czasie można spodziewać się wyniku badania?

Zazwyczaj jest to 7-14 dni roboczych. Wynik wysyłany jest drogą elektroniczną w formie pliku pdf.

Czy hemoliza lub lipemia może mieć wpływ na wynik badania?

Obecność hemoglobiny w próbce może wpływać na przebieg badania i prowadzić do uzyskania wyniku fałszywie dodatniego. Z kolei lipidy nie mają wpływu na reakcję z przeciwciałami.

Jaka objętość próbki potrzebna jest do badania?

Jest to zależne od technologii wykonywanych testów (od 0,5 ml- 2 ml surowicy). Do przeprowadzenia badań u psa wystarczy 0,5 ml, u kota 1 ml, u konia 1-2 ml.

Jaki wiek zwierzęcia jest odpowiedni do wykonania badania?

Zaleca się, aby badanie przeprowadzać u zwierząt w powyżej 1 roku. Dopiero po tym czasie układ odpornościowy jest w pełni dojrzały oraz miał możliwość kontaktu z wszystkimi alergenami sezonowymi. Decydując się na wykonanie badania u zwierzęcia w wieku do 1 roku należy mieć na uwadze, że wynik może się zmienić w późniejszym czasie oraz że wynik ten nie jest w pełni miarodajny do przygotowania immunoterapii.

KONTAKT

Vetlab Wrocław

tel. 71 722 35 25, 71 722 35 28
ul. Wodzisławska 6
52-017 Wrocław

wroclaw@vetlab.pl

Vetlab Warszawa

tel. 48 22 201 16 49, 533 335 958
Aleja Krakowska 110/114
02-256 Warszawa

warszawa@vetlab.pl

Vetlab Katowice

tel. 48 32 413 06 07
ul Żeliwna 36
40-599 Katowice

katowice@vetlab.pl

Vetlab Trójmiasto

tel. 58 585 75 07
ul. Energetyczna 1
80-180 Kowale

trojmiasto@vetlab.pl